Wat gebeurt er precies in de behandelkamer?

U zoekt uw eigen stoel op in de hyperbare behandelkamer en gaat zitten. Als iedereen op zijn of haar plaats zit, vraagt een medewerker nog even extra of niemand meer "verboden" voorwerpen bij zich heeft (denk aan aanstekers, mobiele telefoons, etc.).

Drukopbouw

Dan gaan de deuren van de kamer dicht, en als iedereen gereed is gaat de drukopbouw beginnen. Tijdens de hele behandeling kunt u met spreken (of zelfs met gebaren) met de operator communiceren. U voelt al snel de druk op uw oren toenemen. Van tevoren krijgt u uitleg over hoe u de oren moet “klaren”. Dit is een handeling die u moet verrichten om de druk in uw middenoor gelijk aan de omgevingsdruk te maken. Dit doet u door geeuw- of slikbewegingen te maken of door uw neus dicht te knijpen en tegelijkertijd probeert uit te ademen door uw neus zodat u een klik of plop hoort. Lukt het klaren even niet? Geen probleem. U steekt uw hand even op en we wachten geduldig tot u weer "bij" bent. Bij uw eerste drukopbouw is ook altijd een medewerker bij u in de kamer aanwezig om nog extra uitleg te geven, indien nodig.

Omgevingsdruk

De omgevingsdruk in de kamer wordt verhoogd tot 2,5 bar. Dit is te vergelijken met een druk die heerst op een diepte van 15 meter onder water. Bij deze druk ademt u via een mondneuskapje of een 'hood' 100 procent zuurstof in. Het zuurstofgehalte in uw bloed neemt met een factor 12 toe en dit zorgt voor een verbeterde wondgenezing. Een behandelsessie duurt 1 uur en 50 minuten. Tijdens de behandeling kunt u een boek lezen of een video kijken. 

Lees er meer over bij Uw eerste dag

Laatste wijziging: 14 februari 2016