MEEST gestelde Vragen

Hieronder vind u de meest gestelde vragen over hyperbare zuurstoftherapie. Staat uw vraag er niet tussen, neemt u dan contact met ons op of stel uw vraag aan uw behandelend arts. 

Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is een door het Zorginstituut Nederland erkende medische specialistische behandeling. Het wordt vooral ingezet bij patiënten met moeilijk te genezen weefselschade of wonden ontstaan als gevolg van bestraling bij kanker of als complicatie van diabetes (diabetische wonden).

Patiënten nemen tijdens een behandeling plaats in een drukcabine. De omgevingsdruk in de cabine wordt verhoogd tot 2,5 atmosfeer. Dit is te vergelijken met een druk die heerst op een diepte van 15 meter onder water. Bij deze druk adem je via een masker of een 'hood' 100% zuurstof. Normale buitenlucht bevat 21% zuurstof. Het zuurstofaanbod is bij 100% zuurstof en 2,5 atmosfeer 12,5 keer groter dan onder normale omstandigheden (21% zuurstof en 1 atmosfeer). Hierdoor zal de hoeveelheid zuurstof die oplost in het bloedplasma flink toenemen. De extra hoeveelheid zuurstof gebonden aan hemoglobine en opgelost in plasma zal in totaliteit ongeveer 30% groter zijn dan onder normale omstandigheden

Dat is moeilijk te voorspellen. Kans op genezing of vermindering van de klachten hangt van veel verschillende factoren af. Bijvoorbeeld waar in het lichaam de klachten zijn, hoe lang de klachten al bestaan, wat voor soort weefsel beschadigd is, etc. Kans van slagen kan daarom variëren van heel klein tot circa 80%.

Hyperbare zuurstoftherapie kent weinig bijwerkingen en is een veilige behandeling. Af en toe komt het voor dat een patiënt moeite heeft met het klaren van de oren. Als dit zo is en de oorzaak is bijvoorbeeld verkoudheid dan onderbreken we de behandeling even en komt u weer terug als de verkoudheid over is. In een enkel geval blijft een patiënt moeite houden met klaren. Trommelvliesbuisjes bieden dan een uitkomst. De KNO-arts plaatst deze trommelvliesbuisjes.

Behandelteam aanwezig

Tijdens de behandelsessie is er altijd een behandelteam aanwezig met een duidelijke rolverdeling. Naast een verpleegkundige en verzorgenden houdt dit in dat er altijd een speciaal opgeleide technisch medewerker toezicht houdt op het verloop van de sessie en zo nodig kan deze op ieder moment ingrijpen. Er is altijd een arts aanwezig tijdens de behandelsessie.

Het IvHG heeft momenteel vijf verschillende vestigingen: Arnhem, Hoogeveen, Rotterdam, Utrecht en Waalwijk. Maar ook in andere delen van Nederland zijn behandelcentra die deze therapie aanbieden. Zo is er altijd een behandelcentrum bij u in de buurt. Overleg met uw verzekeraar over een eventuele taxikostenvergoeding. 

U wordt niet ziek of zieker van hyperbare zuurstoftherapie.  U kunt tijdelijk wel vermoeid raken

Dat hangt af van de indicatie waarvoor u wordt behandeld. Het aantal behandelsessies varieert in de regel van 10 tot 40 behandelingen. Iedere behandelsessie duurt 1 uur en 50 minuten. De behandelsessies worden op doordeweekse dagen gegeven. Welke tijdstippen er voor u mogelijk zijn, wordt met u besproken bij het intakegesprek met de verpleegkundige. 

Liever niet. Probeer elke behandelsessie te volgen. Als u minder vaak komt of langere tijd afwezig bent, kan de behandeling minder goed aanslaan. 

Nee, dat is geen enkel probleem. Wij hebben speciale opritten en rolstoelen om u de cabine in te helpen. 

Nee, dat is geen probleem. Wij hebben een speciale brancard voor mensen die alleen plat kunnen liggen. Liggend volgt u dan samen met zittende patiënten de behandeling. Ook is het mogelijk in halfzittende houding de behandeling te volgen. Samen met u wordt gekeken wat de beste manier is.

Indien u de juiste indicatie heeft, vergoedt uw verzekeraar deze behandeling. Een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie zit in het basispakket. Bekijk de verschillende indicaties

Onze behandelcentra zijn goed bereikbaar met auto, taxi, ambulance en openbaar vervoer. Zo nodig helpen wij u om de snelste route te plannen. Parkeren kan altijd voor de deur. Bekijk onze locaties

Bijwerkingen van hyperbare zuurstoftherapie zijn mild en van voorbijgaande aard. U kunt hier meer lezen over de bijwerkingen >>

 

Er zijn zogeheten contra- indicaties. Dit zijn redenen waarom iemand de behandeling (nog) niet kan volgen. U kunt hier daarover meer lezen >>

Ja. Wilt u de therapie de meeste kans van slagen geven, dan raden we u aan te stoppen met roken. Wellicht dacht u er al eens over na dit te doen. Dit is uw kans. Uw huisarts kan u helpen met tips, adviezen, medicijnen en een stop-met-roken programma. Vaak is is ook nog vergoed in uw zorgpolis. Lukt het u niet te stoppen met roken, dan spreken wij in ieder geval met u af twee uur voor en twee uur na de behandelsessie niet roken, anders heeft de behandeling die dag geen zin.

Nee, of soms een beetje. Hyperbare zuurstoftherapie werkt oedeemremmend. Oedeem ten gevolge van weefselschade door bestraling neemt af. Het mechanisme hierachter is grotendeels onbekend. Enerzijds kan de vasoconstrictie, het tijdelijk vernauwen van bloedvaatjes, door de toename van de hoeveelheid zuurstof een rol spelen, anderzijds kan de neo-angiogenese, het vormen van nieuwe haarvaatjes, de doorstroming in het weefsel verbeteren en wellicht zo ook afvoer van oedeem vergemakkelijken.

Indien er echter veel lymfeklieren zijn weggenomen, zoals bijvoorbeeld bij een okselkliertoilet, dan is het effect van hyperbare zuurstof op bijvoorbeeld oedeem in de arm, veel minder. Hyperbare zuurstof zorgt voor de aanmaak van bloedvaatjes. Het zorgt niet voor de aanmaak van nieuwe lymfeknoopjes of -vaatjes. Daardoor is er geen effect op het oedeem wat door ontbreken van lymfevaten wordt veroorzaakt. Wel kan het zijn dat door vermindering van de late bestralingsschade er in de borst meer capaciteit komt voor de afvloed van lymfe in de arm en zien we soms wel verbetering.

Laatste wijziging: 17 mei 2018