'ga het proberen, het is de moeite waard'

"Ik heb meer zelfvertrouwen en ben minder angstig" zo omschrijft de 72-jarige meneer Sonneveld wat hyperbare zuurstoftherapie voor hem heeft betekend. In 2012 werd meneer Sonneveld geconfronteerd met de diagnose prostaatkanker. De behandeling bestond voor hem uit bestraling van de prostaat en de omliggende klieren. “Al tijdens de bestralingen merkte ik dat ik minder controle kreeg over mijn ontlasting en dit is na de bestralingen alleen maar erger geworden. Dan kwam ineens de ontlasting opzetten en moest ik echt een toilet in de buurt hebben, want anders kon het weleens fout gaan. Soms kwam het ook wel 3 of 4 keer achter elkaar. Maar ja, je wist natuurlijk nooit wanneer.”

Sociale leven

Het zelfvertrouwen en het sociale leven had veel te lijden onder de lichamelijke klachten: “Als ik met mijn vrouw ging winkelen dan kon het zo maar zo zijn dat zij een uur bij de C&A was en dat ik de helft van de tijd op de wc in de Hema zat. Ik was altijd aan het kijken waar een toilet was, in elke winkel.”, zo vertelt hij: “Het is ook een keer fout gegaan toen wij met onze kleinkinderen boodschappen aan het doen waren. Tijdens het inladen van de boodschappen in de auto voelde ik het opkomen, maar er was geen houden meer aan.” In overleg met zijn radiotherapeut heeft meneer Sonneveld toen verschillende behandelingen geprobeerd, maar niets hielp echt.

'Daar heb ik nog nooit van gehoord'

Uiteindelijk stelde de radiotherapeut hyperbare zuurstoftherapie voor. “Daar heb ik nou nog nooit van gehoord”, was de eerste gedachte van meneer Sonneveld. De arts heeft toen via de website alles uitgelegd aan meneer, zodat hij zich er iets meer bij kon voorstellen. En in overleg is hij toen verwezen naar het IVHG.
“Alles is toen heel snel gegaan, ik kon snel terecht voor een gesprek met één van jullie artsen en die heeft mij toen uitstekende voorlichting gegeven. Absoluut geen valse verwachtingen, ik kreeg duidelijk te horen wat de kansen op verbetering waren en dat ik ervan moest uitgaan dat ik wel enigszins klachten zou houden. Niet in behandeling gaan was geen optie voor mij, ik vond het het proberen waard. Het enige waar ik nog wel bang voor was, was dat ik naar het toilet zou moeten als ik in de hyperbare kamer zat. De verpleegkundige heeft mij daar uitstekend bij geholpen. Zij heeft absorberende onderbroekjes besteld, zodat ik in geval van nood altijd iets droeg wat het zou kunnen opvangen."

Positieve effecten

"Tegen het einde van de behandeling merkte ik de eerste positieve effecten, ik hoefde niet meer zo vaak naar het toilet. Het heeft mij zeker verlichting van de klachten gegeven, soms hoef ik 1 á 2 dagen niet naar het toilet en soms toch weer 2 á 3 keer achter elkaar." Helemaal onder controle is het het dus niet, maar dat was ook niet de verwachting. "Ik heb nog altijd de absorberende broekjes. Als mijn vrouw en ik een dagje weggaan, trek ik die gewoon aan.”

Meegevallen

De behandeling is meneer Sonneveld eigenlijk wel meegevallen. “We hadden een gezellige groep mensen, niemand keek ergens raar van op en het werkte ook wel motiverend om met z’n allen in de kamer te zitten”. Wat hij anderen wil meegeven is het volgende:” Natuurlijk is het intensief en soms vond ik het ook wel vermoeiend. Maar ga het in ieder geval proberen, het is de moeite waard. Ze hebben heel kundig personeel bij het IvHG, ik werd altijd door dezelfde mensen geholpen en ze waren altijd vriendelijk.”

(de naam dhr. Sonneveld is gefingeerd)

Laatste wijziging: 18 januari 2016

De heer Sonneveld, 72 jaar

  • Darmklachten na bestraling wegens prostaatkanker.
  • IvHG Hoogeveen