'hyperbare zuurstoftherapie heeft mijn verwachtingen overtroffen' 

Borstkanker: operatie, chemotherapie, bestraling

Reeds in 2007 is Nora Brinkman behandeld voor mammacarcinoom, waarbij haar behandeling bestond uit een operatie, chemotherapie en bestraling. “Eigenlijk ging alles heel erg goed na mijn behandeling. Ondanks dat ook al mijn klieren waren verwijderd, had ik geen last van lymfeoedeem en was ik in staat om mijn oude leven weer op te pakken."

Pijn

In de loop van 2013 zijn bij Nora de klachten ontstaan en die zijn het best te omschrijven als stekende pijn in de oksel. "Ik had soms het gevoel dat er naalden in mijn oksel zaten en dit werd steeds erger. Ik gebruikte toen ook dagelijks veel paracetamol tegen de pijn. Vooral stilzitten en slapen waren een probleem, op mijn rechterzij liggen ging al helemaal niet meer.”
Toen Nora in mei 2014 op controle kwam bij de verpleegkundig specialist van de mammapoli geeft ze ook aan dat het zo niet langer kan en vraagt naar haar mogelijkheden.
De verpleegkundige vertelt haar over de mogelijkheid om bij een speciaal pijnbestrijdingsteam in behandeling te gaan of hyperbare zuurstoftherapie te overwegen. Vanaf het begin voelt ze eigenlijk meteen het meest voor hyperbare zuurstoftherapie. Want zo vertelt ze “behandeling bij het pijnbestrijdingsteam kon altijd nog." 

"Lastig een voorstelling te maken"

Wel vond Nora het lastig om zich een voorstelling van hyperbare zuurstoftherapie te maken, een bezoek aan het IvHG was dus wel belangrijk. "Tijdens mijn gesprek met de arts van het Instituut voor Hyperbare zuurstoftherapie werd mij verteld dat de pijnklachten met 70% zouden kunnen verminderen. Dit verwachtingsprofiel vond ik zo goed dat ik wel gelijk in behandeling wilde. Maar in verband met een geplande vakantie en daarna een langdurige verkoudheid ben ik in november 2014 in behandeling gegaan. En met een heel goed resultaat mag ik wel zeggen. Na 4 weken merkte ik al de eerste positieve effecten, ik had minder pijnlijke steken en mijn huid werd ook soepeler.
Uiteindelijk zijn mijn pijnklachten met 85% afgenomen en mijn arm kan ik beter bewegen. Pijnmedicatie gebruik ik niet meer en ik kan weer slapen in alle houdingen slapen. Ik zou het echt iedereen willen aanraden." 

"Niet als zwaar ervaren"

"Ik heb de behandeling niet als zwaar ervaren. Ik zat in een fijne, gezellige groep. Je moet er natuurlijk wel zelf iets van maken. Ik had zo nog 2 weken door kunnen gaan.
Toen mijn behandeling was afgerond heb ik nog een stapel patiëntenfolders meegenomen en heb die uitgedeeld en ook op mijn werk neergelegd. Ik zeg altijd tegen de mensen, die het bijvoorbeeld eng vinden, ga altijd kijken. Als je begint en het werkt positief dan ga je graag door!

(de naam Nora Brinkman is gefingeerd)

Laatste wijziging: 29 februari 2016

Nora Brinkman

  • Pijn in de oksel na bestraling