"Het werkte voor mij en dat zonder operatie"

Drie jaar geleden werd bij mij borstkanker geconstateerd.

Daarna volgde een heel traject met een borstamputatie, chemotherapie en bestralingen, waarbij door pech ook nog van alles misging. Uiteindelijk bleef ik zitten met een open wond die maar niet genas, ook niet na langere tijd. Ik kon er weliswaar mee blijven rondlopen, maar dan blijf je kans houden op infecties. Mijn plastisch chirurg had me kunnen helpen, maar dan zou ik weer een operatie moeten ondergaan, met kans op nog meer complicaties.

Mijn bestralingsarts wees mij uiteindelijk op hyperbare zuurstoftherapie, want hij had er goede ervaringen mee. Het zou wel een intensieve behandeling worden en ik moest er maar eens goed over nadenken. Na een korte bedenktijd was ik eruit: ‘Kom maar op. Baat het niet, dan schaadt het niet’. Ik zag het als een laatste strohalm; ik wilde gewoon van die wond af.

Een jaar geleden ging ik voor het eerst naar de vestiging van het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Arnhem. Na de intake kon ik gelijk de volgende dag al aan mijn eerste sessie beginnen. Ik vond het van te voren doodeng. Je weet niet wat je je erbij moet voorstellen, en er zijn uitgebreide voorzorgsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen.

Maar het viel allemaal erg mee. Er zijn minimaal dertig behandelingen nodig om de behandeling te laten slagen. Elke dag 2 uur lang in een drukcabine zitten met maximaal 8 andere mensen. Het grootste nadeel is dat je er weinig in kunt doen, behalve lezen of televisie kijken. Het is een lange zit, maar het is te doen.

Na ongeveer een maand merkte ik dat de behandeling werkte: de wond was zich aan het sluiten. Dit succes maakte ook dat het gemakkelijker was om de behandelingen vol te houden. Op een gegeven moment werd het ook gewoon routine. Na de behandeling was de wond bijna dicht. Korte tijd later was de wond helemaal dicht.

Ik heb de zuurstoftherapie als positief ervaren. Het werkte voor mij, en dat zonder een risicovolle operatie of medicijnen. Het is bijna een jaar geleden. Op het oog ben ik ben weer wie ik was vóór de borstkanker, omdat ik nu weer een borstprothese kan dragen zonder infectiegevaar. En dus kan niemand wat aan me zien. Heel prettig!

(de naam Mw. van der Meij is gefingeerd)

Laatste wijziging: 18 januari 2016

Mw. van der Meij

  • Late bestralingsklachten van de borst
  • IvHG Arnhem