'Blijf niet tobben met je diabetische voetwond'

"Als ik de behandeling met hyperbare zuurstof kort moet omschrijven, dan denk ik maar aan twee woorden, namelijk: de oplossing", aldus de heer van de Berg, behandeld bij het IvHG aan zijn diabetische voetwond.

Het begon allemaal drie jaar geleden, zomaar, met een spontane scheur onder op zijn voet. Na een jaar leek de wond aardig genezen, maar plotseling was hij weer terug bij af. "Eigenlijk had ik het zelf niet eens in de gaten. Ik liep in de werkkamer en ben in nietjes gaan staan, maar daar merkte ik niets van."

Hetzelfde traject

Hij heeft diabetes en geen gevoel meer in zijn voet. "Ik zag een spoor van bloed door de kamer, toen pas had ik in de gaten wat eraan de hand was. Ik was weer terug bij af. Weer zat ik in datzelfde traject, van wondverpleegkundige, naar de podoloog, speciale schoenen, zalf, verband. En ook nu was er helaas geen zicht op genezing ondanks de beste wondzorg."

Ten einde raad

Ook heeft hij twee vaatonderzoeken gehad om uit te sluiten dat het niet om een macrovasculair probleem ging. Dit was niet het geval, de vaten waren in orde. Hij was ten einde raad, hij zat veel thuis, kon zijn beroep niet meer optimaal uitoefenen, kon niet op vakantie, niet eens een museumbezoek. Toen kwam een vriend met het advies om hyperbare zuurstof te proberen.

Kritisch

"Ik was wel kritisch, ik had er nog nooit van gehoord, maar na drie jaar af en aan thuis zitten, wil je wel. Ik heb een verwijzing gehaald bij mijn huisarts en na drie weken behandelen met hyperbare zuurstof was ik overtuigd. Dit gaat mij echt helpen. Natuurlijk werden ook mijn wonden gecontroleerd en behandeld, maar zonder de hyperbare zuurstof was het volgens mij echt niet gelukt."

Meegevallen

De behandeling is meegevallen. "Natuurlijk was het intensief om dagelijks naar het instituut te komen, maar toen de taxi geregeld werd, was dat ook weer prima. Iedereen staat raar te kijken de eerste keer, maar men helpt elkaar er doorheen." Het is nu twee maanden geleden dat hij de laatste hyperbare zuurstofbehandeling heeft gehad.

Genezen verklaard

Onlangs is hij bij de podoloog geweest en is hij genezen verklaard. De wond is nog kwetsbaar, maar volledig dicht. Hij heeft nog een advies voor lotgenoten: "Ga niet lopen tobben met een diabetische voetwond. Als er na drie maanden optimale wondzorg geen genezing zichtbaar is en je vaten zijn goed, probeer hyperbare zuurstoftherapie." 

Laatste wijziging: 18 januari 2016

Dhr. van de Berg

 

Meer weten? 

Wilt u meer weten over de behandeling van de diabetische voet of heeft u een andere vraag, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. 

Download onze brochure hyperbare zuurstoftherapie