Interview met ex-prostaatkanker patiënt de heer Janssen

Wij spraken in maart 2014 met de heer Janssen, 64 jaar oud, die behandeld is geweest bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG) in Hoogeveen met hyperbare zuurstoftherapie voor late bestralingsklachten als gevolg van radiotherapie bij prostaatkanker.

Wanneer begonnen de klachten bij u?

Ongeveer halverwege de bestralingsbehandeling, dat was na zo’n 35 behandelingen ontstonden de klachten. Bij klachten moet u denken aan allerlei ongemakken gerelateerd aan de ontlasting. Ongemakken zoals de tijd tussen aandrang en de daadwerkelijke stoelgang (soms erg, zo niet te kort), veel last van diarree, regelmatig bloed en slijm in de ontlasting en een brandend gevoel rond de anus.

Het gevolg hiervan was beperking van de bewegingsvrijheid. Er viel goed mee te leven, maar je moest er wel voor zorgen op de hoogte te zijn van de aanwezige toiletten, als je bv. de stad in ging. Ook bij het uitlaten van de hond was creativiteit vereist.

Ongeveer een jaar na de bestralingen werd er een sigmoïdoscopie verricht i.v.m. het bloedverlies in de ontlasting waarbij bloedvaatjes werden gedicht in de darmen.

De arts vertelde me dat het terug zou kunnen komen, zij het in mindere mate.

Wanneer bent u in aanraking gekomen met hyperbare zuurstoftherapie?

De klachten bleven aanhouden. Tijdens een controlegesprek met mijn behandelend radiotherapeut uit het UMC Groningen kwamen de ongemakken, veroorzaakt door de ontlasting, in het dagelijkse leven ter sprake. De radiotherapeut heeft toen de optie van hyperbare zuurstoftherapie aan mij voorgelegd. Hij gaf aan dat deze therapie zorgt voor herstel onder andere door de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in het bestralingsgebied. Ik ben toen verwezen naar het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Hoogeveen.

Hoe bent u bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG) ontvangen?

Ik ben geweldig opgevangen door de medewerkers van het IvHG. De voorlichting was duidelijk, evenals de begeleiding in de cabine, m.n. als het ging om de veiligheid. Het personeel was behulpzaam, zeer vriendelijk en altijd bereikbaar. Papierwerk betreffende vervoerskosten e.d. werden adequaat behandeld. Waar ik het meest tegen op zag, was het aantal behandelingen. Alsof er geen eind aan zou komen! Ik kreeg 40 behandelingen.Na een korte periode werd de gang naar het IvHG een dagelijkse routine.

Je leerde de mensen kennen, zowel in als buiten de cabine. Opvallend vond ik de positieve houding en hulpvaardigheid in mijn groep. Ook de reacties van de buitenwereld waren vaak een gespreksonderwerp waar we veel plezier om hadden. Het ademen met een masker wende snel. Bovendien heb ik kennis mogen maken met een nog betrekkelijk nieuwe vorm van geneeskunde, waarin het samen ondergaan een hechte band kan oproepen. Geloof het of niet, in onze groep vonden we het spijtig als er iemand vertrok.

Wanneer merkte u dat de hyperbare zuurstoftherapie effect gaf?

Het is moeilijk precies aan te geven wanneer de eerste verbeteringen zichtbaar werden. De bloedsporen in mijn ontlasting en het brandende gevoel zijn sinds het begin van de behandeling verdwenen.De afscheiding van slijm in de ontlasting en het last hebben van diarree is verminderd. Er is geen sprake van dat de klachten helemaal verdwenen zijn, maar wel sterk verminderd. Na de behandeling, ben ik me vrijer gaan voelen om ergens heen te gaan, zonder me zorgen te hoeven maken. 

Wat zou u willen meegeven aan lotgenoten en artsen die kunnen verwijzen?

In een toch al niet te fijne periode kan het bijzonder positief werken om deel te nemen aan een behandeling met hyperbare zuurstof. Geestelijk, omdat je weet dat er in tegenstelling tot bestralen nu wordt opgebouwd en fysiek, omdat je de verandering gaat voelen. Het lijkt een eindeloze weg, maar de hulpverleners en de medepatiënten zorgen voor een periode, waaraan nog vaak zal worden terug gedacht.

Ik wens een ieder een fijne tijd en gezondheid toe !

(De naam dhr. Janssen is gefingeerd)

Laatste wijziging: 18 januari 2016

De heer Janssen

  • Klachten na radiotherapie prostaat
  • IvHG Hoogeveen