'Ik werk, ik sport, ik geniet weer'

"Hyperbare zuurstoftherapie, daar had ik nog nooit van gehoord, maar het is uiteindelijk het beste wat me is overkomen. De beschadiging van de bestraling is genezen en mijn wond is mooi dicht. Ik werk weer fulltime, ik sport, geniet weer van het leven. Helaas is deze therapie bij weinig medici bekend. Dat is jammer, want ik gun het iedereen."

Enkele maanden na de bestralingstherapie die Simone van Dijk kreeg, in een zwaar traject van borstkanker, begonnen de pijnklachten in het bestraalde gebied. Deze werden op den duur zo erg, dat haar leven, wat ze weer wilde oppakken na de moeilijke periode, er steeds meer onder ging lijden.

De behandeling

De hyperbare zuurstoftherapie is zes weken, vijf dagen, twee uur per dag, maar de therapie is bij Simone verlengd. “In de verte voelde ik dat het iets met me deed. Daarom was ik er voor om na zes weken, toch nog twee weken te verlengen, hoe zwaar ik het ook vond. Als je acht weken lang een ochtend bezig bent met deze therapie, dan is dat behoorlijk intensief. Twee uur in de zuurstofcabine en daarmee beperkt zijn in je beweging en in je communicatie, dat is echt zwaar. Maar wat mij er doorheen gesleept heeft, zijn de collega-lotgenoten waarmee je samen in de cabine zit. Het is niet anders, we moeten dit doen. Het is niet leuk, maar we maken het leuk. Heb je je dag niet, trekken we je er doorheen. We hebben elkaar na het traject ook nog gesproken. Bij de meesten bleek dat de hyperbare zuurstoftherapie echt effect had gehad. Wonden waren beter hersteld, mensen hadden meer energie.”

Onbekendheid

Simone vindt het fijn om haar verhaal te vertellen. “Ik hoop daarmee mensen te enthousiasmeren of over een drempel heen te helpen om deze therapie in te gaan. Daarnaast is er nog zoveel onbekendheid rondom hyperbare zuurstoftherapie, zowel bij medisch specialisten als fysiotherapeuten en andere artsen. In mijn hele ziektetraject kwam ik verschillende artsen tegen en niemand kende deze behandelmogelijkheid. Ik heb kennelijk erg geboft met een radiotherapeut die wél op de hoogte was en mij direct doorstuurde naar dit instituut.”  

‘Met Kerstmis heb je vleugels’

“Ik kan niet toetsen hoe het met mij was gegaan als ik de zuurstoftherapie niet had gehad. Maar ik weet van mezelf en van de mensen die met mij in de zuurstofcabine zaten, dat wij heel blij zijn dat we het hebben gedaan. We hebben vaak tegen elkaar gezegd dat mensen zich wel de impact van de behandeling moeten realiseren. Dit doe je niet even. In het begin raak je nog vermoeider omdat het lichaam moet wennen aan het harde werken. Je gaat niet de zuurstoftank in en na een week kom je met vleugels buiten, zo is het niet. Maar tegen mij is wel gezegd door de behandelend arts van het instituut: ‘Simone, wacht maar, met Kerstmis heb je vleugels.’ En dat was echt waar. Op 1 januari was ik weer volledig aan het werk.”

(De naam Simone van Dijk is gefingeerd)

Laatste wijziging: 18 januari 2016

Simone van Dijk, 52 jaar

  • Pijnklachten na bestraling
  • IvHG Waalwijk