Uitstekende behandeling'

Gerda Vriens is in 2012 behandeld voor een mammacarcinoom. Haar behandeling bestond uit een operatie, bestraling en chemotherapie. “Met kerst 2012 ging mijn litteken, dat ik had overgehouden aan de operatie, open. Ik zat toen midden in mijn chemotherapie en eigenlijk verliep alles tot die tijd volgens het boekje. Ik ben toen via mijn behandelend chirurg naar de plastisch chirurg verwezen. Daar onderging ik in juni 2013 een hersteloperatie, die helaas mislukte. In 1 week tijd moest ik 3 keer opnieuw geopereerd worden.

De huidflap die men had gebruikt om te proberen de wond mee te sluiten, genas niet. Daarop ben ik onder behandeling gekomen van de wondconsulente, die meteen een vacuümpomp op de wond heeft aangebracht. Maar na 6 weken pomp en daarna nog eens 6 weken optimale wondzorg door de wondconsulente was er van een genezingstendens nog geen sprake.”

Specialisten afwachtend

De zwager van Gerda heeft in het verleden een hals/keeltumor gehad en is daarop behandeld bij het IvHG met hyperbare zuurstoftherapie. Van hem hoorde Gerda dat die behandeling wellicht ook voor haar zou kunnen werken. Gerda had dit aangegeven in het ziekenhuis, maar de specialisten waren afwachtend omdat ze bang waren dat eventueel achtergebleven tumorcellen door de zuurstoftherapie gestimuleerd zouden worden. Tevens hadden ze ook nog weinig ervaring met hyperbare zuurstoftherapie.

'Er moest echt iets anders gebeuren'

“Toen heb ik op een gegeven moment zelf gezegd dat ik een verwijzing wilde voor de hyperbare zuurstoftherapie. Dat ik het gewoon wilde proberen. Ik liep inmiddels al bijna driekwart jaar met de wond die maar niet genas. En er moest echt iets anders gebeuren”.
Toen ben ik voor een gesprek geweest en om zelf ook te kijken hoe het er allemaal uitzag. Ik had via mijn zwager natuurlijk al het één en ander gehoord, maar je wilt het toch graag zelf ervaren. De verwachting die jullie arts gaf was positief, maar ik moest niet verwachten dat de wond na de behandeling al gesloten was. Er werd duidelijk aangegeven dat de genezing zou worden gestimuleerd en dat het effect van de behandeling na het beëindigen ervan ook nog door zou gaan. Het eerste idee was dat ik 6 weken behandeld zou worden, dit zijn uiteindelijk 8 weken geworden.Tijdens die periode deed jullie verpleegkundige samen met de arts ook de wondverzorging en dat vond ik erg fijn.

Zuurstof insult: de zeldzame bijwerking

Het enige vervelende wat er tijdens de behandeling is gebeurd, is dat ik een heel weinig voorkomende bijwerking heb ervaren, namelijk een zuurstof-insult. Hierdoor ben ik even bewusteloos geweest. Maar hier werd door de mede-patiënten en het personeel van het IVHG heel snel op gereageerd. Ik was heel snel weer bij bewustzijn en toen de taxi een uur later kwam kon ik al weer mee naar huis.

Na 8 weken...

Na 8 weken behandeling was duidelijk zichtbaar dat de wond aan het genezen was. Later, toen de wond eenmaal gesloten was, ben ik nog weer terug geweest naar het IvHG om het te laten zien. Er zijn toen ook foto’s gemaakt om mijn dossier compleet te maken. En wat ook best genoemd mag worden is dat er geweldige mensen bij het IvHG werken. Altijd meedenken, vriendelijk en behulpzaam.”

Niet als zwaar ervaren

Gerda heeft de behandeling niet als zwaar ervaren. “Je bent blij als je nog iets kunt doen om van je probleem af te komen. Het is zeker een lange periode, maar je zit in een soort flow en je gaat gewoon door. Ik kan nu weer zeggen dat ik positief in het leven sta. Ik heb, ook door het oedeem, nog wel wat moeite met het bewegen van mijn arm. Hiervoor ga ik dan ook naar de oedeemtherapeute. Mijn algehele conditie is goed, voor de zware dingen in huis heb ik huishoudelijke hulp en voor de rest kan ik alles weer.

(de naam Gerda Vriens is gefingeerd)

Laatste wijziging: 18 januari 2016

Mw.  Gerda Vriens

  • Niet-genezende wond na bestraling borst
  • IvHG Hoogeveen