Blaasklachten na bestraling

U bent bestraald voor kanker in het bekkengebied. Bijvoorbeeld, omdat u prostaatkanker had, of baarmoederhalskanker. Of kanker aan de endeldarm. Bij de bestraling wordt behalve de tumor vrijwel altijd ook het omliggende gezonde weefsel, waaronder de blaas, de vagina en/of darmen, ook deels bestraald. Dit kan klachten geven. Klachten die meestal binnen drie maanden over gaan. Denkt u aan bloed bij de urine, pijn tijdens of na het plassen, moeite met het ophouden van de urine.

Hyperbare Zuurstoftherapie prostaatkanker

Late bestralingsschade

Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat deze het gevolg zijn van late bestralingsschade. De blaasschade door de bestraling blijkt bij u een blijvende vorm aan te nemen. Dit kan gebeuren in alle weefsels die bestraald zijn. In uw geval zijn het de bedekkende binnenlaag van de blaas en de blaaswand zelf die beschadigd zijn en aanleiding geven tot wondjes in het blaasslijmvlies met bloedverlies en/of verdikking van de blaaswand met verminderde blaasinhoud.

Gevolgen voor uw dagelijks leven

Al deze klachten kunnen invloed hebben op uw dagelijkse leven. U kunt niet meer rustig de deur uit, boodschappen doen is al een opgave, want er moet toch echt een wc in de buurt zijn. U kunt minder energie hebben.

Hyperbare zuurstoftherapie

Een behandeling met hyperbare zuurstof kan uw klachten verbeteren of herstellen. Bij klachten moet u aan één of meerdere van onderstaande klachten denken:

  • Bloederige urine
  • Pijn bij het plassen
  • Stolsels bij het plassen
  • Vaak plassen/ incontinentie, geen controle meer hebben over het ophouden van de urine vaak ook in combinatie met geen controle over de ontlasting.

Hoe komt u in aanmerking?

Uw behandelend medisch specialist of huisarts kan u naar het IvHG verwijzen voor een behandeling met hyperbare zuurstof. Als u bent verwezen en we hebben alle relevante aanvullende gegevens van uw verwijzend huisarts of specialist ontvangen, bellen we u om een afspraak voor een gesprek te maken. In dit intakegesprek komen alle vragen die u wellicht nog heeft, aan de orde.

 

Laatste wijziging: 15 november 2017