Chronische botontsteking (osteomyelitis)

Een infectie van de huid of het onderhuidse bindweefsel kan zich uitbreiden van de oppervlak naar de diepte. Zo diep, dat het het bot aangetast raakt. Zo kan een infectie in de mondholte ook het kaakbot bereiken. Als bot ontstoken raakt is er sprake van osteomyelitis, letterlijk een ontsteking van bot en beenmerg. Dit is een ernstig beloop van een infectie die zonder meer medisch ingrijpen noodzakelijk maakt.

Chirurg of kaakchirurg?

De primaire medische ingreep is, afhankelijk waar de infectie zich voordoet, in handen van chirurg of kaakchirurg. Op basis van de foto's die zullen worden gemaakt en eventuele kweken die worden afgenomen kan besloten worden tot behandeling met antibiotica en eventueel een chirurgische ingreep. Hiermee gaat de ontsteking meestal over.

Hyperbare zuurstoftherapie

Echter, indien u al langer dan 6 weken antibiotica gebruikt en er, indien mogelijk, ontstoken botweefsel is weggehaald door middel van een operatie dan kan de behandelend chirurg overwegen de behandeling uit te breiden met hyperbare zuurstoftherapie als de infectie ondanks alle moeite niet verdwijnt. Hyperbare zuurstoftherapie heeft een versterkend effect op het immuunsysteem en kan bepaalde antibiotica sterker laten werken. Indien hyperbare zuurstoftherapie in combinatie met antibiotica en operatief verwijderen van het dode bot wordt toegepast, is de ervaring dat botontstekingen sneller verdwijnen. 

Hoe komt u in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie?

Bent u al langer onder behandeling voor botontsteking en slaat de therapie niet aan, bespreekt u de mogelijkheid van hyperbare zuurstoftherapie dan met uw arts. 

 

Laatste wijziging: 14 februari 2016