Darmklachten na bestraling

U bent bestraald in het bekkengebied, in het kader van prostaatkanker, kanker van de darm/endeldarm of gynaecologische kanker. Daarmee is de tumor bestreden, en in veel gevallen heeft dat geleid tot uw genezing. Echter, bij de bestraling wordt het omliggende gezonde darmweefsel ook in meer of mindere mate geraakt. Dit is vaak niet te voorkomen. Vaak geneest dit vanzelf en heeft u daar na verloop van tijd geen klachten meer van.

Hyperbare zuurstoftherapie na de behandeling darmkanker

Late bestralingsschade

Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat dit een gevolg is van late bestralingsschade. De darmschade door de bestraling kan dan een blijvende vorm aannemen. Dit kan gebeuren in alle weefsels die bestraald zijn. De darm kan gaan bloeden, er kan verdikking door bindweefselvorming optreden van de darmwand waardoor deze niet meer goed kan bewegen en geen toename van darminhoud meer kan verdragen.

Gevolgen voor uw dagelijkse leven

Het behoeft geen toelichting dat deze klachten u erg kunnen hinderen in uw bewegingsvrijheid en mogelijkheid om bijvoorbeeld een wandeling te maken, uit eten te gaan of een feestje te bezoeken.

Hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling die ingezet kan worden om late bestralingsklachten te verminderen of zelfs te verhelpen. Bij klachten na bestraling moet u bijvoorbeeld denken aan:

  • wisselend bloederige ontlasting
  • pijn bij de stoelgang
  • pijn of kramp in de buik
  • vaker ontlasting, verlies van bloed of slijm bij de ontlasting
  • slijmverlies via de anus
  • loze aandrang
  • slecht genezende wond aan de anus
  • incontinentie voor ontlasting of urine

In de rechterkolom treft u ervaringsverhalen van lotgenoten die bij ons zijn behandeld met hyperbare zuurstoftherapie. Afhankelijk van welke organen in het bestralingsveld hebben gelegen, kunnen ook andere klachten optreden zoals blaasklachten of klachten in de geslachtsorganen

Hoe komt u in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie?

Uw huisarts of uw behandelend medisch specialist kan u naar het IvHG verwijzen voor een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie. Als u bent verwezen en we hebben alle relevante aanvullende gegevens van uw verwijzend huisarts of specialist ontvangen, bellen we u om een afspraak voor een gesprek te maken. In dit intakegesprek komen alle vragen die u wellicht nog heeft, aan de orde.

Laatste wijziging: 15 november 2017