Diabetische voetwond

Heeft u diabetes en een wond onder de enkel die maar niet wil overgaan? Dan kan hyperbare zuurstoftherapie een optie zijn. Indien er geen verbetering van de wond optreedt binnen 30 dagen ondanks de intensieve, optimale wondzorg van het behandelteam dan kan hyperbare zuurstof mogelijk een effectieve aanvullende optie zijn op de reguliere wondzorg.

Oorzaken

Belangrijke oorzaken voor het ontstaan van een diabetische voetwond:

  • Een verminderd gevoel in de voet, waardoor wondjes ontstaan die u niet opmerkt.
  • Extreme eeltvorming op plaatsen waar veel druk bestaat, bijvoorbeeld op de tenen, zijkant van de voet, voetzool en de hiel.
  • Afwijkingen in de vorm van de voet of tenen waardoor schoeisel niet goed meer past en drukplekken ontstaan.
  • Slechte doorbloeding van de voet en tenen door bloedvatvernauwing.

 

Bijkomende infectie

Als een diabetische voetwond niet goed wordt behandeld, kan er een diepe infectie ontstaan. De wond breidt zich dan uit. Het kan zelfs nodig zijn dat u opgenomen wordt in het ziekenhuis. In het ergste geval moet een arts in een later stadium overgaan tot amputatie van een teen of voet. 

Reguliere behandeling van de diabetische voetwond
Behandeling van de diabetische voetwond vindt in eerste instantie meestal plaats door de huisarts. Wanneer de wond niet geneest dan wordt doorverwezen naar het ziekenhuis waar een team van deskundigen, waaronder een vaatchirurg, een wondconsulent, een podotherapeut, een neuroloog en revalidatiearts de wond kunnen beoordelen en behandelen. Indien er geen genezingstendens wordt bereikt binnen 30 dagen nadat de wond onder behandeling is, dan kan hyperbare zuurstoftherapie een effectieve aanvullende behandeling zijn op de reeds ingezette reguliere wondzorg.

Hoe werkt hyperbare zuurstoftherapie op uw diabetische voetwond?

Door toediening van 100% zuurstof onder een verhoogde omgevingsdruk wordt de hoeveelheid zuurstof in uw bloed veel groter. Hierdoor wordt een overmaat aan zuurstof via het bloed naar het wondgebied getransporteerd waar het de wondgenezing van uw voet verbetert.

Dit gebeurt onder andere door:

  • Vrijkomen van stamcellen uit het beenmerg en groeifactoren welke zorgen voor weefselaanmaak en herstel
  • Het tegengaan van de infectie door ondersteunen van de natuurlijke afweer
  • Het aanpakken van de infectie door verbetering van de werking van bepaalde antibiotica
  • Aanmaak van nieuwe bloedvaatjes rondom de wond op de voet waardoor de wondgenezing wordt gestimuleerd ook nog nadat de hyperbare zuurstoftherapie is afgerond

 

Hoe komt u in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie?

Uw huisarts, behandelend medisch specialist of wondconsulent kan u naar het IvHG verwijzen voor een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie. Wij onderhouden zorgvuldig contact met uw verwijzend arts vanaf het eerste contact, de intake bij ons, tot en met de behandeling en nazorg na afloop van de behandeling.

 

Laatste wijziging: 7 maart 2016