klachten na bestraling van vrouwelijke geslachtsorganen

U bent bestraald wegens baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker of vulvakanker. Daarmee is de tumor bestreden, en in veel gevallen heeft dat geleid tot uw genezing. Wat vaak niet te voorkomen is, is dat bij de bestraling het omliggende gezonde weefsel ook in meer of mindere mate is geraakt. Vaak merkt u daar weinig van en als u het wel merkt, heeft u daar na verloop van tijd meestal geen klachten meer van.

Hyperbare zuurstoftherapie na de behandeling van gynaecologische kanker

Late bestralingsschade

Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat deze het gevolg zijn van late bestralingsschade. De weefselschade door de bestraling blijkt bij u een blijvende vorm aan te nemen. Dit kan gebeuren in alle weefsels die bestraald zijn. Het gevolg is, dat u pijn, oedeem, irritatie en verbindweefseling in uw geslachtsorganen kunt merken, leidend tot problemen bij het plassen en bij seksuele activiteit. Ook blaasklachtendarmklachten of wondgenezingsstoornissen kunnen voorkomen. Deze late bestralingsklachten gaan meestal niet meer vanzelf over.

Gevolgen voor uw dagelijkse leven

Het kan al heel goed zijn dat uw seksleven lijdt onder uw ziektegeschiedenis, het feit dat u kanker heeft gehad en bestraald bent. Na de bestraling van gynaecologische kanker kunt u moeite ervaren om hun seksleven weer te hervatten. Als er naast emotionele barrières ook nog lichamelijke factoren een rol gaan spelen, kan er een vicieuze cirkel ontstaan waar het heel moeilijk is om uit te komen.

Hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie kan wellicht iets voor u betekenen in het verminderen of zelfs doen verdwijnen van lichamelijke klachten. Denkt u bijvoorbeeld aan:

  • slechtgenezende wonden in de bestraalde vagina, op de schaamlippen of omgeving
  • pijn en verminderd functioneren bij seks
  • verbindweefseling, leidend tot vernauwing en ondieper worden van de vagina.
  • klachten, zoals genoemd bij de blaas en bij de darmen.

Hoe komt u in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie?

Uw huisarts of uw behandelend medisch specialist kan u naar het IvHG verwijzen voor een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie. Als u bent verwezen en we hebben alle relevante aanvullende gegevens van uw verwijzend huisarts of specialist ontvangen, bellen we u om een afspraak voor een gesprek te maken. In dit intakegesprek komen alle vragen die u wellicht nog heeft, aan de orde.

Laatste wijziging: 15 november 2017